bloemschikken.jpg

Methode Levensvragen

Voor de eigen (geloofs)ontwikkeling van de jongere is het van groot belang een antwoord te hebben op veel gestelde ‘levensvragen’ van ongelovige en ook gelovige vrienden, kennissen of klasgenoten. Wanneer je zelf al niet weet waarom God wel liefde is, maar toch al die ellende op de wereld toelaat zul je vast ook moeite hebben in een gesprek iets van je geloof te melden.

Levensvragen vragen om antwoorden. Antwoorden waar jongeren van 15/16 jaar naar op zoek zijn. Antwoorden die in de Bijbel staan, maar ook antwoorden die de jeugd samen met de jeugdleider kan zoeken. Marcel Wiersma en Wim Pauw hebben de GROEI Methode ontwikkeld en samen met hun jeugdvereniging.
De methode LEVENSVRAGEN biedt een kans voor jeugdleiders om met hun vereniging aan het werk te gaan met 10 levensvragen.
Een paar voorbeelden zijn:

  • “Hoe weet je dat God bestaat”
  • “Als God liefde is, waarom is er dan zoveel ellende”
  • “Waarom zou de evolutietheorie niet waar zijn?”

De methode biedt een programma van 12 bijeenkomsten met je jeugdvereniging. Het is een groeimethode, waarin jongeren samen groeien in het geloof. Daarnaast groeit de methode naar een verzameling waardevolle antwoorden op de levensvragen. En de hele methode gaat om groeien, relativeren, overtuigen, evangeliseren en interesseren. De 5 elementen die weerspiegelen wat er in de groep gebeurt.

Opbouw van het programma

Startavond: confrontatie met de methode LEVENSVRAGEN. De 10 levensvragen worden samengebracht met de levensvragen van de jongeren.
Dan een programma van 10 bijeenkomsten (a.d.h.v. werkbladen) en eigen uitwerking van jeugdleider en jongeren. Per bijeenkomst wordt gewerkt aan de totstandkoming van een eigen product van de groep.
Creatieve afronding richting ‘spreken in het openbaar over de antwoorden op de levensvragen’.
Aan het einde van het project hebben de jongeren een bundel met antwoorden op levensvragen door hen zelf geformuleerd in samenwerking met de jeugdleider.

Van de hele methode is via Steunpunt Gemeenteopbouw is een cd-rom beschikbaar met veel extra ondersteunend materiaal.
 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Steunpunt Gemeenteopbouw of met de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zie ook het vervolg "De methode Hoofdzaken".

Download hier de methode Levensvragen:

 

Druk en stress zijn als onkruid. Wied het uit met Gods liefde en vrede.