Het orgel van De Voorhof

Orgel kerk De Voorhof GKV Apeldoorn

Sinds januari 2006 hebben wij in ons kerkgebouw een nieuw orgel.

De basis

De basis voor dit orgel is een instrument van de firma Bakker en Timmenga, dat omstreeks 1930 gebouwd is. Dit orgel had een dispositie met 11 stemmen. De orgelmaker Steendam heeft dit instrument uitgebreid, gereviseerd en geplaatst in ons kerkgebouw. De uitbreiding houdt in dat het oorspronkelijk instrument als hoofdwerk dient. Een nevenwerk is geplaatst met vijf zelfstandige stemmen. Bovendien is een volledig nieuwe kas gemaakt, die past bij de architectuur van het kerkgebouw.

Het oude orgel

Ons kerkgebouw is nieuw gebouwd in 1995. Tengevolge van die nieuwbouw en het bouwvocht kon er de eerste jaren geen pijporgel geplaatst worden. Echter helemaal zonder orgel kan een kerk niet echt. Maar een oplossing van dit probleem kwam toen van de Gereformeerde Kerk van Hilversum. Die bood ons een elektronisch Johannus orgel aan. Bouwvocht en dergelijk is voor een dergelijk orgel geen probleem. Opnieuw heeft dit orgel weer een bestemming gekregen en is geschonken aan de Hersteld Hervormde Gemeente van Sliedrecht. Zij gaan dit ruim 30 jaar oude orgel geheel renoveren en opnieuw gebruiken.

Dispositie

De dispositie luidt als volgt:

Hoofdwerk     Nevenwerk     Pedaal       
Prestant 8'    Holpijp 8'    Subbas 16' transm. Bourdon 16'
Bourdon 16'   Gamba 8' disc.   Gedekt 8'    
Viola 8'   Gedekte fluit 4'          
Celeste 8'   Nasard 3'           
Holpijp 8'   Woudfluit 2'           
Octaaf 4'                 
Fluit 4'                 
Quint 3'                 
Octaaf 2'                 
Cornet III disc.                 
Hobo 8'                

Orgelbouwer Steendam

Op de site van de orgelbouwer kunt u een fotoverslag zien van de werkzaamheden in de werkplaats en vindt u alle technische informatie van dit orgel. Naar website Steendam >>>

Wees positief. Er zijn genoeg mensen die de negatieve kant van de zaak zien.