Een kerk vol vluchtelingen en een mooie avond

image

Vlakbij ons kerkgebouw De Voorhof worden momenteel 400 vluchtelingen opgevangen in Apeldoorn. Vrijdagavond 18 september hebben wij hun een gezellige avond aangeboden. Hier het verslag daarover:

De kerk was bijna helemaal vol . We dronken koffie en thee en konden op die manier ook een gesprekje aanknopen. Het waren hoofdzakelijk jongemannen. Sommige 15, 16 18 jaar. Anderen in de twintig of dertig. De jongeren wilde hier graag naar school De wat ouderen graag een baan . Maar ze begrepen al wel dat het in Nederland ook niet zo gemakkelijk gaat.

Ze zijn heel dankbaar voor dat wat we in Apeldoorn voor hen doen. Applaus voor u allen.

Sport en spel, muziek en film, een maaltijd thuis enz. Ook kwamen er vragen over ons kerkgebouw. Mooi en wit. Is de preekstoel voor de dominee? Ze pakten de collectezak: U gebruikt dit in de dienst? Ja, voor de arme mensen die hulp nodig hebben. Een aantal maakten ook foto s van ons interieur en zonden dit door naar hun familie en vrienden in Syrie. Ze vertelden me van een oud kerkje in Homs. Daar zou een soort riem van Maria zijn als relikwie. Daar komen veel toeristen naar toe zeiden ze. Ook hadden we het over de Bijbel en de Koran. Over Abraham –Ibrahim in het arabisch. Christenen, moslims en joden kennen hem allemaal. Namen als Mozes, Elia,Jozef ( dit verhaal sprak een van de gasten heel erg aan)

Ook hadden we het over De Islam: de soennieten, de shiieten , de alawieten. Een van hen probeerde me uit te leggen hoe dat zat. De opvolger van Mohammed is bij hen een twistpunt. Maar dat staat niet in de Koran zei hij. Nee, ik weet dat ze naast de Koran, de Hadied hebben waar ook veel waarde aan gehecht wordt.

We hebben in de kerk gesproken over het gebod van onze God: Hem lief hebben met heel ons hart, onze ziel(hoofd) en handen en onze naaste lief te hebben als ons zelf. Dat is heel moeilijk voor ons allemaal. We hebben nog uit Marcus 9: 2 -13 gelezen.

De film die werd getoond ging over de bergbeklimmers waarin de boodschap van Gods liefde ook naar voren komt vonden ze mooi. Niet allen konden engels verstaan maar hun arabische vrienden die dat wel konden vertaalden het voor hen.

Alle medewerkers (broers en zussen) hartelijk dank voor jullie hulp.

Anneke korsaan

Afdrukken E-mailadres

Mik zo hoog mogelijk. Laat je geloof nergens door beperken.