Algemene informatie over onze kerk

Welkom in onze kerk

De Voorhof

Op deze website kunt u kennismaken met de gemeente van De Voorhof in Apeldoorn-Zuid. U vindt informatie over wie we zijn, waar u ons kunt vinden, wat ons beweegt en, van daaruit, wat we doen.

We nodigen u uit om eens rond te kijken op de website en hopen u ook in één van onze diensten te mogen begroeten. Van harte welkom!

Iedere zondag

Als gemeente komen we elke zondag bij elkaar om God te ontmoeten. Geraakt door Zijn liefde voor ons, staan we stil bij Zijn Woord, de Bijbel. Hierin vinden we kracht voor het leven van elke dag en wijst Hij ons de weg. We zingen en bidden met elkaar om onze dankbaarheid te uiten en alles wat ons bezighoudt bij Hem te brengen.

Ook u bent van harte welkom om onze diensten bij te wonen. Elders op de website vindt u de aanvangstijden. Wanneer u niet in de gelegenheid bent om de diensten bij te wonen, kunt u ook via de computer met ons mee luisteren. Ook achteraf een dienst terug luisteren is mogelijk.

We nodigen u uit om rustig de informatie op de website te bekijken. Heeft u vragen en wilt u meer weten, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Van harte welkom!

De gemeente van De Voorhof

Diaconie

Diaconie GKV Apeldoorn-Zuid geeft inhoud aan het gebod van naastenliefde

Hoe geven wij vandaag inhoud aan het grote gebod van de naastenliefde in de wereld binnen en buiten de kerk, dichtbij en ver weg?

Diaconaat

Diaconaat heeft niet alleen betrekking op de eigen gemeente, maar diaconale arbeid moet ook gericht zijn op de naaste in de buurt van de kerk en ook op verre naasten. Evangelieverkondiging betekent immers ook het Goede Nieuws daadwerkelijk delen.

Diaconie

Diaconie betekent dienst voor sociale zorg van een protestantse gemeente en wil graag mensen die hulp nodig hebben bijstaan. De diakenen van een gemeente zijn de mensen die proberen deze hulp praktisch te maken met behulp van gemeenteleden. De diakenen moeten er voor zorgen, deze opdracht krijgen zij mee bij de bevestiging, dat niemand tekort komt en voldoende hulp krijgt. Dit geld voor binnen de eigen gemeente als voor de mensen in de buurt, de wijk en voor de plaatselijke gemeente.

‘ Diaconaal ‘ dat wil zeggen:

 • Een houding om te dienen;
 • Bereid om andere mensen te helpen;
 • Je naaste liefhebben;
 • Bereid zijn voeten te wassen van andere mensen;
 • Verantwoord je talenten te gebruiken;
 • Werken als rentmeester van God;
 • Blij zijn wanneer je armen geld of goed kunt geven;
 • Blij zijn wanneer je gastvrij kunt zijn.

De levende gemeente

In de Bijbel wordt ‘de levende gemeente’ beschreven met behulp van een aantal beelden die de bijbel gebruikt om ‘kerk’ te beschrijven. Aan deze beelden kunnen wij aflezen aan welke voorwaarden een gemeente moet voldoen om werkelijk ‘ levende gemeente’ genoemd te kunnen worden.

De gemeente is als:

 • Een gebouw, gemaakt van levende stenen;
 • Fundament en zuil van waarheid;
 • Zout voor de wereld;
 • Stad op een berg;
 • Licht op de kandelaar.

Zo zijn er meer beelden te noemen die allen hun eigen zeggingskracht hebben, die ons kan leren en stimuleren om als gemeente een diaconale gemeente te zijn.
Daarom willen de diakenen en gemeente leden van de Voorhof graag een levende diaconie en gemeente zijn. Niet alleen voor de gemeente zelf, maar ook voor de omgeving.

Contact opnemen met de diaconie

Heeft u/jij vragen, behoefte aan een gesprek, misschien hulp nodig neem dan gerust contact op met de diaconie. Wij kijken graag waar en hoe we hulp kunnen bieden.

Predikant

Marinus Beute - Predikant GKV Apeldoorn Zuid

Ds. M. Beute predikant GKV Apeldoorn ZuidSinds de zomer van 2019 ben ik predikant van de Voorhof.

Voordat ik hier in Apeldoorn kwam werken, was ik zeven jaar predikant in Leens, een klein dorpje in het noorden van Groningen. Daarvoor heb ik gestudeerd en gewerkt aan de Theologische Universiteit in Kampen. Maar van oorsprong ben ik een westerling, opgegroeid in Zwijndrecht.

Als predikant probeer ik telkens de verbinding te leggen tussen het goede nieuws van Jezus Christus en het leven van mensen hier en nu.

 

Is het eigenlijk nog wel van deze tijd om in God te geloven?

Helpt het wel echt om te bidden? En waar is God dan als er allemaal moeilijke dingen gebeuren in je leven? Ik geloof dat God ons opzoekt met zijn liefde. Dat het uitmaakt om op hem te vertrouwen. Tegelijkertijd merk ik ook hoe moeilijk dat soms kan zijn.

Wat mijn werk zo mooi maakt, is dat ik met veel verschillende mensen een tijdje op mag trekken en iets mag delen van wat ikzelf ontdekt heb over God. Dat gebeurt op zondag in de kerk, maar ook op allerlei kruispunten in jouw en mijn leven.

Contact opnemen

Neem gerust contact op voor een gesprek, een vraag of een opmerking. Tot ziens!

Mobiel nummer: 06-13056576 
Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het orgel van De Voorhof

Orgel kerk De Voorhof GKV Apeldoorn

Sinds januari 2006 hebben wij in ons kerkgebouw een nieuw orgel.

De basis

De basis voor dit orgel is een instrument van de firma Bakker en Timmenga, dat omstreeks 1930 gebouwd is. Dit orgel had een dispositie met 11 stemmen. De orgelmaker Steendam heeft dit instrument uitgebreid, gereviseerd en geplaatst in ons kerkgebouw. De uitbreiding houdt in dat het oorspronkelijk instrument als hoofdwerk dient. Een nevenwerk is geplaatst met vijf zelfstandige stemmen. Bovendien is een volledig nieuwe kas gemaakt, die past bij de architectuur van het kerkgebouw.

Het oude orgel

Ons kerkgebouw is nieuw gebouwd in 1995. Tengevolge van die nieuwbouw en het bouwvocht kon er de eerste jaren geen pijporgel geplaatst worden. Echter helemaal zonder orgel kan een kerk niet echt. Maar een oplossing van dit probleem kwam toen van de Gereformeerde Kerk van Hilversum. Die bood ons een elektronisch Johannus orgel aan. Bouwvocht en dergelijk is voor een dergelijk orgel geen probleem. Opnieuw heeft dit orgel weer een bestemming gekregen en is geschonken aan de Hersteld Hervormde Gemeente van Sliedrecht. Zij gaan dit ruim 30 jaar oude orgel geheel renoveren en opnieuw gebruiken.

Dispositie

De dispositie luidt als volgt:

Hoofdwerk     Nevenwerk     Pedaal       
Prestant 8'    Holpijp 8'    Subbas 16' transm. Bourdon 16'
Bourdon 16'   Gamba 8' disc.   Gedekt 8'    
Viola 8'   Gedekte fluit 4'          
Celeste 8'   Nasard 3'           
Holpijp 8'   Woudfluit 2'           
Octaaf 4'                 
Fluit 4'                 
Quint 3'                 
Octaaf 2'                 
Cornet III disc.                 
Hobo 8'                

Orgelbouwer Steendam

Op de site van de orgelbouwer kunt u een fotoverslag zien van de werkzaamheden in de werkplaats en vindt u alle technische informatie van dit orgel. Naar website Steendam >>>

Geschiedenis

Geschiedenis Kerk De Voorhof GKV Apeldoorn

De wortels van onze kerken liggen in de christelijke kerk zoals die is ontstaan na de komst van Jezus Christus naar onze wereld in het begin van onze jaartelling. Vanaf dat moment breidt de christelijke kerk zich uit naar alle windstreken van onze aarde.

Ook in ons land wordt het evangelie (blijde boodschap van de verlossing door Jezus Christus) gebracht en ontstaan er christelijke kerken (ongeveer 700 na Christus).
In de 20e eeuw vindt de Vrijmaking plaats vanwege het dwingend opleggen van onbijbelse leeruitspraken in de toenmalige Gereformeerde Kerken.

Zo ontstaat op 27 mei 1945 de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Apeldoorn. De kerkelijke gemeente telt in 1988 ruim 800 leden. In dat jaar krijgt de gemeente een 2e predikant. Een 2e kerkgebouw wordt in 1995 in gebruik genomen.

In 1997 ontstaan door splitsing twee zelfstandige kerken, elk met een eigen predikant en een eigen kerkgebouw.

Onze zustergemeente in Apeldoorn-Centrum heeft het kerkgebouw "De Koningshof" aan de Generaal van Heutszlaan. Over hen kunt u meer informatie ontvangen via de website www.gkvapeldoorncentrum.nl.

predikanten van GKV Apeldoorn

Een overzicht van alle predikanten vanaf 1946:

1946  Ds. J. Smelik 
1949  Ds. B. Jongeling 
1967  Ds. J. H. Kamerbeek 
1972  Ds. R. Hoogsteen 
1979  Ds. Tj. Boersma 
1985  Ds. M.J.C. Blok & 1988  Ds. J.A. Boersema 
1992  Ds. H.R. van de Kamp

Apeldoorn-Centrum Apeldoorn-Zuid

In 1992 is De Voorhof gebouwd en sindsdien kent Apeldoorn twee GKV kerken.

1997  Ds. J.A. Boersema 
2005  Ds A.M. de Hullu
2012  Vacant
2019 - heden Ds. Marinus Beute

Meer artikelen...

Als je iemand wilt laten zien dat je om hem geeft, geef hem dan je tijd.